3.1.2020

Leigh Bardugo: Varjo ja riipus

Leigh Bardugo: Varjo ja riipus.
Aula & Co, 2019.

Alina ja Mal ovat erottamaton kaksikko, jonka yhteinen tie on kulkenut orpokodista armeijaan asti. Mal on taitava jäljittäjä, ja Alina opiskelee kartturiksi. Heidän rykmenttinsä on lähdössä ensimmäistä kertaa läpikulkumatkalle Sysikuilun poikki. Siellä vallitsee yliluonnollinen pimeys, jonka turvissa metsästävät ihmislihaa syövät hirviöt. Kaikki tietävät, että matkasta ei välttämättä selviä hengissä, mutta sotilaiden on ylitettävä alue kuljettaakseen meritse saapuvia tarvikkeita, joita tarvitaan sodassa naapurimaita vastaan. 

Kun pahimmat pelot käyvät toteen, ja matka päättyy hirviöiden hyökkäykseen, Alinan sisällä uinuneet maagiset voimat heräävät. Hänet erotetaan tutusta arjesta ja viedään maan pääkaupunkiin opiskelemaan muiden kykyjä omaavien, grishojen, pariin. Siellä paljastuu, että Alinalla on harvinaislaatuisia voimia, joiden ansiosta hän voisi olla avain sodan voittamiseen. Epävarmasta nuoresta muotoutuu koko kansakunnan toivo. Voimien hallinta ei kuitenkaan ole helppoa, ja Alina väsyy niin henkisesti kuin fyysisestikin. Onko hänestä täyttämään muiden odotukset?

Varjo ja riipus aloittaa Grishaversumi-trilogian. Ensimmäisessä osassa lukija johdatellaan sisään kirjojen maailmaan ja grishoista opitaan yhdessä voimiensa kanssa kamppailevan Alinan kanssa. Älä kuitenkaan anna kliseiseltä kuulostavan alkuasetelman hämätä, sillä sarja paranee edetessään. Vauhtiin päästyään se tarjoaa moniulotteisia hahmoja, koukuttavan lukukokemuksen ja mielenkiintoisen maailman, jossa on havaittavissa vivahteita venäläisestä kulttuurista. Varsinkin myöhemmissä osissa kirjailija uskaltaa ottaa riskejä juonen ja hahmojen suhteen, joten yllätyksiä on luvassa.

Mari Hannula

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti