HUOM. Tiedot ovat alustavia koronavirustilanteen vuoksi. Päätös lukupiirin järjestämisestä tehdään syyskuussa.
Syksyllä lukupiirissä keskustellaan pakolaisuuteen liittyvistä kirjoista. Lukupiiri kokoontuu pääkirjastolla kerran kuussa keskiviikkoisin klo 17. Tervetuloa!
Bahar on ruotsalaistyttö, jonka perheen juuret ovat Iranissa. Hänen vanhempansa ovat aikoinaan tulleet pakolaisina Ruotsiin, eivätkä ole vieläkään täysin sopeutuneet pohjolan kummallisuuksiin. Vanhemmille on tärkeää, että lapset kasvavat osaksi ruotsalaista yhteiskuntaa, mutta sitten Bahar ilmoittaa, että hän alkaa käyttää huivia. Teos käsittelee ennakkoluuloja huumorin keinoin.
14.10. Anilda Ibrahimi: Ajan riekaleita (2013), 328 sivua
Zlatan ja Ajkuna ovat lapsuudenystäviä Kosovossa. Toinen heistä on serbi, toinen albaani. Vuosien varrella ystävyys muuttuu rakkaudeksi, ja he päättävät olla aina yhdessä. Sitten tulee sota, joka repii heidät väkivalloin erilleen, eri maihin. Voiko rakkaus ylittää syvään juurtuneen vihan?
Juhani Santala, kirkosta eronnut pappi ja vaimostaan eronnut mies, tulee pakolaiskeskuksen johtajaksi Koskentakaan. Paikalliset suhtautuvat pakolaisiin vihamielisesti. Pystyykö Santala auttamaan Suomen syrjäseudulle sotaa pakoon ajautuneita ihmisiä? Voiko ennakkoluuloihin vaikuttaa? Teos on puhutteleva kannanotto eriarvoisuutta vastaan. Valkoinen Mandela on Ylen vuonna 2017 kokoamalla Kirjojen Suomi-listalla ilmestymisvuotensa merkittävin kirja.
16.12. Heikki Hietamies: Äideistä parhain (2014), 256 sivuaEero Vilenius on yksi niistä kymmenistä tuhansista, jotka lähetettiin sodan jaloista Ruotsiin "parempiin oloihin". Vieraassa maassa selviytyminen on kymmenvuotiaalle haastavaa. Missä on isä, joka ilmestyy Eeron uniin? Ja miksei äiti kutsu häntä jo takaisin Suomeen? Aikuisiällä Eero on matkalla Ruotsiin sijaisäitinsä hautajaisiin, kun hän saa käsiinsä nipun äidin sodanaikaisia kirjeitä. Kysymykset joita Eero on koko ikänsä kysellyt saavat vastauksensa, mutta totuus ei ole kaunis asia.
Lukupiiri on maksuton ja kaikille avoin. Lisätietoja kirjastosta, kaupunginkirjasto@kajaani.fi, puh. 044 7100 825. Tervetuloa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti