22.2.2010

Tuomas Kyrö: 700 grammaa

Tuomas Kyrö: 700 grammaa. WSOY, 2009

Kertoja, kaikkivoiva Valmentaja päättää tutkia isä-poika-suhteen kehittymistä ja onnen saavuttamista urheilun avulla. Kohteeksi valikoituu mies, jollaisia syntyy miljardeja kahdessa tuhannessa vuodessa, Ilmari. Pienen keskosen Rainerin syntymä saa Ilmarin lupaamaan, että hän hyppää seitsemän metriä, jos poika vain jää henkiin. Valmentajan hetki on tullut, sopivasti kannustaen Ilmarista tulee voittaja.

Ilmarin ja lasten puolesta uhrautunut vaimo Liisa lähtee opiskelemaan ja päätyy luomaan uraa kirjailijana. Raineri ottaa tehtäväkseen valvoa, että isä lunastaa lupauksensa. Hän ei ehdi olla lapsi eikä edes halua. Valmentajan apulaisina toimivat veli ja vanhempi poika. Kaikkia keinoja käytetään, kovasta työstä harmaalle alueelle ja paljon yli. Pieleen menee. Ilmari joutuu miettimään mikä olikaan tavoite. Raineri jää yksin ja muut vetäytyvät vastuusta. Liisa markkinoi kirjaansa Englannissa.

Ellei isä niin poika, urheilumaine on tarkoitus palauttaa hyppylingon avulla. Tulos on odottamaton. Löytyy elämän tarkoitus, löytyy perhe.

700 gramma koostuu eri kertojien tarinoista. Se sekoittaa todellisia ja keksittyjä henkilöitä, haastatteluja, päiväkirjamerkintöjä ja viranomaisten epävirallisia muistiinpanoja kuten Veitikka. Tuomas Kyrö on kertonut ihailevansa Veikko Huovista kirjoittajana ja humoristina. Teksti houkuttelee lukemaan, Kyrön huumorissa on suolainen maku.

700 grammaa on Tuomas Kyrön viides romaani. Sen lisäksi hän on kirjoittanut pienoisromaaneja, radiokuunnelmia, kolumneja ja sarjakuvia. Hän on saanut useita kirjallisuuspalkintoja. 700 grammaa nimettiin vuoden urheilukirjaehdokkaaksi ja vuoden urheilukulttuuriteko ehdokkaiksi 2009. Se olisi ansainnut molemmat kunniamaininnat.(lmt)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti