29.11.2010

Marttinen, Eero: Ilmari Kianto


Eero Marttinen: Ilmari Kianto. Ajatus kirjat, 2010

Mitä pikkuinen Otso Kianto kirjoitti ukkinsa A.B.Calamiuksen arkkuun laittamaansa kirjelappuseen? Miten Iki-Kianto kommentoi F.E.Sillanpään kuolemaa? Näihin ja moneen muuhun kysymykseen löytyvät vastaukset Eero Marttisen uudesta Ilmari Kiannon elämänkerrasta.

Kuuluisasta kainuulaisesta korpikirjailijasta on kirjoitettu paljon ja hän on kertonut eläessään itsestään lehtiartikkeleissaan ja kirjoissaan, mutta elämäkerrallista kokonaisesitystä olemme saaneet odottaa aina tähän syksyyn saakka.

Marttinen on tarttunut laajaan ja vaikeaan aiheeseen ja onnistunut siinä hienosti. Ikin elämän oli pitkä, monivivahteinen ja dramaattinen. Sen puristaminen yhteen niteeseen on ollut vaativa tehtävä.

Kirjassa käydään läpi Ilmari Kiannon elämä Pulkkilan pappilasta Niettussaaren hautajaisiin saakka. Paljon on saanut tilaa hänen yksityiselämänsä, mutta myös kirjallisen toiminnan eri vaiheet tulevat esille. Kiannon levottomasta elämästä ei puutu draamaa. Asuinpaikat ja läheiset ihmissuhteet vaihtuvat, taloudelliset huolet ahdistavat, mutta Korpi-Kainuu ja rakas Turjanlinnan pysyy kiintopisteenä elämän loppuun saakka.

Aikaisemmin käyttämättömät lähteet, päiväkirjamerkinnät ja haastattelut tuovat teokseen uutta mielenkiintoa. ER

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti