29.11.2010

Peltoniemi, Sari: Suomu


Sari Peltoniemi: Suomu. Tammi. 2007.

Suomu on nuorten kirja, joka kertoo 15-vuotiaasta Oonasta ja aikamatkasta vuoteen 1947 Suomessa. Matka on muutakin kuin vain siirtymistä ajassa taaksepäin. Oona joutuu uintimatkalla vesiliskon raapaisemaksi, vaipuu ihmeelliseen unenkaltaiseen tilaan ja virkoaa rannalla aivan eri ajassa ja maailmassa kuin omansa. Kirja on fantasiamatka maailmaan, jossa kyläläiset ovat jonkin pahan alistamia. Kyläyhteisö ottaa Oonan jäsenekseen ja pikku hiljaa Oona alkaa tiedostaa ympäristössä tapahtuvia mystisiä asioita. Oona tapaa Jarin, joka myös on tullut toisesta ajasta ja maailmasta. Yhdessä he alkavat selvitellä outoja tapahtumia.
Kylässä on kenkätehdas, jonka omistajilla on mystinen valta kyläläisiin. Oonakin joutuu tehtaaseen töihin tekemään pitkiä päiviä. Vaikka työläiset ovat orjatyövoimaa, tehtaassa ei näy koskaan työjohtoa. Vain joku mystinen vartijan hahmo vilahtaa joskus. Yön pimeydessä Oona ja Jari tutkivat vesiliskojen liikkeitä. Jotakin muutakin pimeydessä liikkuu. Teos sijoittuu Suomeen, mutta historia ei siinä mene aivan samalla tavalla kuin olemme oppikirjoista lukeneet.

Sari Peltoniemi on kirjailija ja äidinkielen opettaja, syntyisin Kauhavalta. Hänen aiempia teoksiaan on ollut parina vuonna Finlandia Junior –ehdokkaina. Suomu –teoksesta tuttuja henkilöitä jatkaa omaa tarinaansa Peltoniemen tänä syksynä ilmestyneessä kirjassa Hämärän renki. PA.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti