5.4.2011

Huovinen, Veikko: Pylkkäs-Konsta mehtäämässä

Lukupiiri 16.2.2011

Pylkkäs-Konsta mehtäämässä ja muita erätarinoita / Veikko Huovinen ; kuvittanut Hannu Taina. Otava, 1975

Pylkkäs-Konsta mehtäämässä : eränkäyntiä Veikko Huovisen tuotannossa / kuvittanut Hannu Taina. Uud.laitos 1983,

Pylkkäs-Konsta mehtäämässä ja muita erätarinoita / Veikko Huovinen ; kuvittanut Hannu Taina. Otava, Uudistetun laitoksen uusi painos 2011

Veikko Huovinen julkaisi ensimmäiset erätarinansa "Metsästys- ja kalastus" -lehdessä jo 1940-luvun lopulla. Pylkkäs-Konstaan kirjailija on valinnut sekä kirjoissa että lehdissä julkaistuja juttuja. Myös lukijat ovat rakastaneet näitä perinteisiä tarinoita, vuonna 1983 ilmestyi laajennettu painos erätarinoista, uusin painos on tältä vuodelta.

Lukupiiri löysi tarinoista tuttuja kainuulaisia paikkoja, elävää luonnonkuvausta ja asiantuntevan metsästäjän ja eränkävijän. Kirjan luettuaan osaa oudompikin metsässä kulkija tähyillä koivujen latvoihin kevättalvella, josko siellä teeriä näkyisi.

Nimitarinassa tapaamme Konsta Pylkkäsen kiipelissä. ”Kirjailijan metsä” on alkua ”Puukansan tarinalle”.

"Erämies kadehdittava" tiivistää kaikki eränkäynnin parhaat puolet, sitä voisi erään lukupiiriläisen sanoin kutsua "miehen käyttöoppaaksi". On vapaus, lähdön riemu, oikeus jättää muut asiat pois mielestä. Tiet eivät kahlitse oman reittinsä löytäjää, syö kun on nälkä, levähdä ja "ajattele salaisimmat mietteesi keskiyön sametinmustina tunteina , läikkyvään nuotioon tuijotellen". Metsässä voi kokea lujaa ystävyyttä ja tuntea yhteenkuuluvaisuutta metsän ensimmäisten eränkävijöiden kanssa. Saalista saadaan, mutta se ei ole pääasia, elämää kunnioitetaan.

Uudistettuun laitokseen sisältyvässä kertomuksessa "Talven selkää taittamassa" palataan kaunotar -teemaan ja erämaan harras henki saa väistyä. Kirjan ainoa nainen, laman kouriin joutunut Erja-Sinikka hankkii ahman metsästyksellä sievoiset rahat ja pääsee asianmukaisesti varustautuneena kesäksi Pariisin.

Ilari Tepasto on täysin kyllästynyt luontoon ja heittää sille hyvästit. Onneksi hän sentään voi nauttia lukemisesta ja välttyä luonnon näkemiseltä silloinkin, kun ei sulje silmiään.

- Muistiin merkitsi Leena Marja Tikkanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti