20.4.2011

Muuntogeenisen ruoan etiikka

Muuntogeenisen ruoan etiikka / Toimittaneet Helena Siipi ja Marko Ahteensuu
[Kuopio] : Unipress, cop. 2010, 218 s.


Yhdeksän etiikkaan perehtynyttä filosofia kirjoittaa geenimuuntelusta elintarviketuotannossa ja lääketieteessä. Geenitekniikan mahdollisuuksia ja ongelmia pohditaan tarpeellisuuden, ympäristö- ja terveysvaikutusten sekä yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden näkökulmista.

Geenitekniikalla pyritään tuottamaan runsassatoisempia ja taudeille vastustuskykyisempiä ruokaviljalajikkeita. Voidaanko nälkäongelman ratkaisemiseksi hyväksyä kehitysmaissa isompia riskejä kuin kehittyneissä maissa, esimerkiksi viljellä geenimuunneltuja, kuivuutta sietäviä kasveja, vaikka ne voisivatkin levitä ympäristöön?

Kuka on vastuussa mahdollisista virheistä ja miten määritellään korvausvelvollisuus? Voiko geenejä omistaa? Biopatentointia vastustetaan laajalti. Toisaalla puhutaan kehitystyöhön käytetyn työpanoksen suojaamisesta biopiratismilta.

Karjankasvatus on yksi merkittävimmistä ilmaston lämpenemisen syistä. Geenimuuntelun ja kloonauksen avulla haittoja voidaan vähentää tuottamalla eläimiä, jotka kasvavat entistä nopeammin, joiden lihakset ovat yhä suuremmat tai jotka lypsävät ennätysmäärin maitoa. Voidaan tuottaa terveysvaikutteisia elintarvikkeita, esimerkiksi paremman rasvahappokoostumuksen omaavaa sianlihaa tai uusia makuelämyksiä tuottavia lihatuotteita. Millaista olisi ”in vitro” tuotettu liha, eli lihaviljelmän tuote?

Lääketieteessä puhutaan tieteiskirjamaisista sovelluksista, lääkeaineiden ja varaelinten tuottamisesta ihmisille eläinten avulla.

Mitä seurauksia geenien siirrosta on eläinten hyvinvoinnille? Onko eläintuotanto bioteknologian avulla hyväksyttävää silloin, kun se on välttämätöntä ihmisen perushyvinvoinnin kannalta? Mikä on meidän eläinkuvamme?

Kyse on myös itsemääräämisoikeudesta. Olisiko kuulemismenettely oikea tapa päättää muuntogeenisten tuotteiden käytöstä? Onko meillä mahdollisuus, kyky ja oikeus tehdä valintoja geenimuunneltujen ja perinteisesti tuotettujen tuotteiden suhteen?

Kirjaa voi suositella asioita pohtiville, aina ei löydy yksinkertaisia vastauksia.
(lmt)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti