26.9.2011

Jacqueline Kelly: Luonnonlapsi CalpurniaTate

Jacqueline Kelly: Luonnonlapsi CalpurniaTate. Karisto.2011.


Calpurnia Tate on melkein 12-vuotias Texasissa kotitilallaan puuvillapeltojen keskellä asuva tyttö. Eletään vuotta 1899. Calpurnialla on kuusi veljeä ja hän on perheen ainoa tyttö. Kotona on lisäksi isä, äiti, palvelijoita ja vaari, josta muodostuu Calpurnian elämässä hyvin tärkeä henkilö.

Vaarista on tullut intohimoinen luonnontutkija, joka laboratoriossaan tutkii mm. kasveja ja eläimiä ja tekee erilaisia kokeita. Tuohon maailmaan Calpurniakin sukeltaa yhtä suurella intohimolla. Yhdessä he liikkuvat lähialueella, etsivät näytteitä ja kirjaavat ilmiöitä muistiin. He löytävät mielenkiintoisia asioita ja lähettävätpä yhden näytteen kasvientutkimuslaitokseenkin.

Calpurnia on kuitenkin tyttö, jonka odotetaan aikanaan astuvan perheenemännän rooliin. Hänen edellytetään oppivan neulomaan sukkia, kirjomaan liinoja, nypläämään pitsiä, soittamaan pianoa ja valmistamaan herkullisia aterioita. Hänestä odotetaan kelvollista tyttöä seuraelämään.

Nämä asiat eivät voisi häntä vähempää kiinnostaa ja oppimistulokset ovat sen mukaiset. Hänen on vaikea sopeutua ajatukseen, että kaikki aika menee kotitöissä ja tutkimusten tekemiseen vaarin kanssa ei jää enää aikaa. Hän haaveilee mahdollisuudesta opiskella yliopistossa ja päästä tutkijaksi.

Teos on mielenkiintoinen kuvaus vuosisadan vaihteen elämästä amerikkalaisella maatilalla ja sen ajan asenteista, joita vastaan peppipitkätossumainen sankaritar taistelee.

Kirja on palkittu USA:ssa Newbery Honor Award –nuortenkirjapalkinnolla vuonna 2009.

PA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti