14.5.2012

Helena Meripaasi: Kultaiset sudet

Helena Meripaasi: Kultaiset sudet. Otava. 2012.


Helena Meripaasi on kirjoittanut useita koira-aiheisia nuorten romaaneja, joissa hyvinkin tarkkaan kuvataan koiran hoitoa, kasvatusta ja koulutusta. ”Kultaiset sudet” on juuri ilmestynyt uusin osa ”Irin kennel” –sarjasta. Varhaisnuorten elämää kuvaava teos opastaa nuoria vastuulliseen lemmikin hoitoon ja kaunokirjallisesta muodosta huolimatta antaa paljon tietoa koirien hoidosta ja mm. eri koiraroduista. Eläinsuojelullinen näkökulma tuodaan selkeästi esiin.

Teoksen päähenkilö on alakoulua käyvä Iri, jonka vanhemmilla on kennel ja koirahoitola. Iri ja hänen ystävänsä Minkkis ovat jo melkoisia koira-alan asiantuntijoita, joiden päivittäiseen elämään koirat kuuluvat oleellisena osana. Irin kodin lähettyville on ilmaantunut uusi Kultaisen suden kennel, jonka toiminta vaikuttaa epäilyttävältä. Tytöt havaitsevat kennelin pihalla liikettä, joka viittaa pentutehtailuun. Kennelin toimijat esiintyvät uhkaavasti. Kennel tarjoaa sekarotuisia koiranpentuja ja koirasuden risteytymiä kyseenalaisin lupauksin ja tuloksena on vaikeuksia pentujen ostajille.

Kirjassa kuvataan koiraperheen arkielämää, vanhempien ja isovanhempien tekemisiä, tyttöjen päivittäisiä touhuja koirien kanssa. Teoksen juonena kulkeva salapoliisitarina saa ratkaisunsa, mutta teoksen varsinainen anti on joka sivulla tarkkaan selostettu koiraelämän kuvaus. Varhaisnuorelle koirakuumeen omaavalle kirja antaa hyvän kuvan siitä, millaista koiran omistaminen on. Teos ei sinänsä auta koirakuumeeseen, vaan saattaa lisätä sitä pahastikin. Yhteiselo koirien kanssa on kuvattu sen verran eloisasti, että itse kukin voi kuvitella nelijalkaisen tassuttamassa kotonaan, jos sellaista ei siellä vielä ole. PA.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti