7.5.2012

Åsa Larsson: Uhrilahja

Åsa Larsson: Uhrilahja

alkuteos: Till offer åt Molok, ilmestyy suomeksi toukokuussa 2012

Uskonnolliset pohdinnat ovat usein lähtökohtana Åsa Larssonin kirjoissa. Vanhan testamentin Molok lupasi rikkautta ja menestystä, jos hänelle uhrasi kalleinta, mitä omistaa. Millainen ihminen uhraa oman lapsensa?

Aluksi ammutaan karhu, koska se on syönyt koiran. Avatun karhun vatsasta löytyy karmea yllätys. Tästä alkaa merkillisesti samaan sukuun kertyvien murhien ja onnettomuuksien sarjan selvittely. Tapahtumien juuret ulottuvat kauas menneisyyteen.

Tarina kulkee rinnakkain nykyajassa ja 1900-luvun alussa. Kirjailija on hyödyntänyt Kiirunan kaivoksen ensimmäisestä johtajasta Hjalmar Lundbohmista kerrottuja todellisia, myyttisiä ja romanttisia tarinoita. ”Lapin kruunaamattoman kuninkaan” vaikutus ulottui eri aloille, kuten kaupunkikuvan rakentamiseen, sosiaalisten ja kirkollisten olojen kehittämiseen sekä koulutuksen järjestämiseen Kiirunassa.

Åsa Larsson on todennut, ettei voisi kuvitella kirjojensa tapahtumia mihinkään muualle. Hän on kasvanut Kiirunassa ja siteet sinne ovat edelleen vahvat. Hänen isoisänsä oli Erik ”Kiruna-Lasse” Larsson, joka voitti vuoden 1936 olympialaisissa 18 km hiihdon, mutta kääntyi laestadiolaisuuteen ja lopetti kilpauransa.

Viidennen Rebecka Martinsson –kirjan juoni vie vauhdikkaasti mukanaan. Mieleenpainuvinta kirjassa on silti ympäristön ja luonnon kuvaus sekä henkilöt, joiden suomenkieliset lausahdukset ja aito Norrbottenin murre riemastuttavat. Ajankohta on sattuva, Kiirunan kaupunkia kirkkoineen ja Lundbohm-museotaloineen ollaan siirtämässä pois tieltä, kun kaivoskäytävät porautuvat vanhan keskustan alle.


Historiasta kiinnostuneelle:
Frestelsens berg: en roman om Kiruna-Lasse / Karl Erik Johansson i Backe. 1983.
Hjalmar Lundbohm: "Lapplands okrönte kung." / Åström, Yngve. 1965
(lmt)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti