4.7.2012

Markus Hotakainen, Martti Lintunen: Lasten retkiopas


Markus Hotakainen, Martti Lintunen: Lasten retkiopas. Kuv. Markus Hotakainen, Martti Lintunen. Docendo. 2012.

Lasten retkiopas–kirjan ovat kirjoittaneet Tietopöllöpalkitut tietokirjailijat Markus Hotakainen ja Martti Lintunen. Lapsille ja lasten vanhemmille tarkoitettu opaskirja kertoo luontoretkellä nähtävistä - ja muistettavista - asioista vuodenaikojen vaihtelun rytmittämänä. Erilaisista maisemista löytyvää eläin-, kasvi- ja kivikuntaa käydään läpi samaan tapaan kuin metsäpolkua tallustava lapsi luontoa ja sen ilmiöitä hahmottaa.

Lasten retkiopas ei ole kaiken kattava luonto- ja retkiopas, vaan siinä luonto-oppia ja oivalluksia jaetaan vaivihkaa lapsen kanssa jutellen. Lapsi ihmettelee luontoa ja kyselee, vanhempi vastaa lyhyesti vankalla tietopohjalla. Lapsen ja aikuisen kysymys-vastaus–juttelut etenevät vuodenaikoja seuraillen keväästä talveen. Retkioppaan innoittamana voi lähteä tutkimaan lähimetsää, kesämökin ympäristöä ja omaa kotipihaa. Yhteiset luontoretket suuntautuvat luonnonpuistoihin, pitkospuita pitkin suolle, lähipuistoon sekä järven jäälle.

Kirjassa opastetaan liikkumaan luonnossa luontoa kunnioittaen ja valitsemaan sopivat varusteet metsäretkelle. Opas on helppo lukuinen ja kuvitettu hienoilla luontoaiheisilla valokuvilla. Suurin osa kirjan kuvista on otettu Nuuksion kansallispuiston Hakajärven luonnonsuojelualueen metsissä. Oppaan avulla voi mukavalla tavalla opastaa lapsia retkeilyn ja luonnontietämyksen alkutaipaleelle.

Lasten retkioppaassa on ohjeita luontokuvaamiseen, kuvien sommitteluun ja zoomin käyttöön. Teoksessa on myös kerrottu jokamiehen oikeuksista sekä listattu Suomen kansallispuistot ja niiden sijaintipaikat maakunnissa.

(Teksti: Jaana Rusanen, Kirjasto- ja tietopalvelun koulutusohjelman opiskelija, Oulun seudun ammattikorkeakoulu)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti