8.8.2012

JENS THOMAS : Speed of grace, a tribute to AC/DC


JENS THOMAS : Speed of grace, a tribute to AC/DC
p2012 ACT Music

Omaperäinen saksalainen jazzpianisti Jens Thomas on tarttunut rohkeasti haasteelliseen tehtävään ja tehnyt tribuuttilevyn yhdelle aikamme suuryhtyeistä, AC/DC:lle. Suomalainen Verneri Pohjola on levyllä mukana trumpettinsa kanssa antamassa persoonallisille tulkinnoille taustatukea.

Tunnettujen yhtyeiden kappaleita on yleensä aika riskaabelia lähteä uudelleen versioimaan. Niitä ei joko uskalleta muuttaa paljonkaan, jolloin ne ovat vain kalpeita kopioita alkuperäisistä tai sitten ne laitetaan kokonaan uuteen uskoon jolloin niitä ei oikeastaan tunnista entisiksi lainkaan. Thomasin lähestymistapa on ollut jälkimmäinen.
Mies on tehnyt kaikista AC/DC:n kappaleista äärimmäisen pelkistettyjä ja jotenkin hauraan hentoja, melkein kömpelöitä tulkintoja. Laulu on pikemminkin puhetta, soitto hyvin minimalistista ja alkuperäisiä kappaleita ei todellakaan tunnista rytmiltään, ainoastaan lyriikoista.

Henkilökohtaisesti en pidä Speed of grace -levyä erityisen onnistuneena. Alkujaan suoraviivaiset, suorastaan mestarillisen rujot kappaleet on nyt esitetty äärimmilleen riisuttuina, jotenkin pidäteltyinä versioina ja kuulijalle välittyy esityksistä kokoajan vaisun alakuloinen kuva. Ainoastaan Night Prowler kappaleen hengästyttävä esitys poikkeaa levyn muista uneliaista versioista edukseen ja onkin siten levyn toimivin veto.

Thomasin levy jättääkin sen verran hämmentyneen olon, että suosittelen kaikille ennemmin AC/DC:n alkuperäisiin äänityksiin tutustumista. Niissä on sentään menoa ja meininkiä alusta loppuun saakka tähän levyyn verrattuna! (KK)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti