21.8.2012

Jukka Itkonen: Sanamaa – lastenrunoja

Jukka Itkonen: Sanamaa – lastenrunoja. Kuvitus Virpi Penna. Kirjapaja, 2012.


Kirjapaja on julkaissut uuden teoksen Jukka Itkosen riemukkaita runoja. Jukka Itkonen on tunnettu hyväntuulisesta loppusoinnuilla leikittelystä. Kuten nimikin kertoo, teoksessa käsitellään mm. sanojen merkitystä ja kirjoittamista. ”Sanamaassa sattuu aina monenlaista kommellusta”. Muita aiheita ovat tähdet, kuu, avaruus, valaat, sammakot, perhoset, hyvin pienet ja hyvin isot ja voimakkaat eläimet, värit... Selviää myös, miksi sadesää on hyvä.

”Kielisauna” on suomen kielellä leikittelevä loru, joka kuulostaa luettuna rytmikkäältä koneelta. Tällaisia loruja voi lukea sellaisillekin henkilöille, jotka eivät ymmärrä suomen kieltä. Esim. maahanmuuttajalapsia tällaisten runojen kuuleminen miellyttää. Runo voi olla myös tarina, jossa tapahtuu paljon kuten ”Taikinakärpäsen puraisema mies”.

Jukka Itkonen on kirjoittanut lastenrunojen lisäksi myös saturomaaneja, näytelmiä ym. Hänen tekstejään on sävelletty lauluiksi ja hän on tehnyt itsekin musiikkia. Kuvittaja Virpi Penna on graafikko, joka on kuvittanut mm. Mysi Lahtisen, Eppu Nuotion, Maria Vuorion ja Heikki Niskan teoksia. Hän on tehnyt myös pari omaa kuvakirjaa. Sanamaa on teos, jota on mukava lukea. Sen voi lukea monta kertaa, jopa niin monta kertaa, että lyhimmät lorut pieni kuulija oppii muistamaan ulkoa. PA.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti