1.10.2012

HaywireHaywire on ohjaaja Steven Soderberghin (mm. Ocean’s -leffat) toiminnallisempaa tuotantoa. Pääosassa heiluu näyttelijänä tuntematon Gina Carano. Muissa rooleissa nähdään nimekästä kaartia, mm. Ewan McGregor, Channing Tatum, Michael Fassbender, Antonio Banderas, Bill Paxton ja Soderberghin luottonäyttelijä Michael Douglas.


Elokuvan juoni on hyvinkin peruskauraa. Mallory Kane (Carano) on eliittiyksikössä kouluttautunut ja karaistunut ammattilainen, joka kutsutaan hätiin, kun pitää hoidella ns. ikäviä juttuja. Eräs tehtävä ei menekään aivan suunnitelmien mukaan ja Kane huomaa itse olevansa jahdin kohteena. Kane on kuitenkin sen verran kovaa tekoa, että pian osat ovatkin toisin päin eli jahdatusta tulee jahtaaja. Tästä alkaa kissa ja hiiri -leikki, jossa tanner tömisee ja äijää kaatuu.


Tässä toimintapätkässä Caranon näyttelijän kyvyistä ei saa kummoista kuvaa, mutta toimintakohtauksissa hän vakuuttaa ja ei ihme, koska elantonsa hän on kuitenkin tienannut mm. vapaaottelijana. Stuntit Carano hoitelee itse ja se kieltämättä näkyy uskottavuutena mättökohtauksissa. Toimintakohtauksista huokuu fyysisyys eikä niitä ole onneksi vedetty yli niin kuin monessa muussa nykytoimintaelokuvassa. Elokuvan äänimaailma on karsittu ja muutenkin elokuvan ilmaisu on hyvinkin pelkistettyä. Digikikkailu on jätetty muille elokuville. Leikkaustempokin on inhimillinen eikä mitään konekivääritahtia. Caranon ympärille kasatun leffan näyttelijäkaarti ei pääse ihmeitä esittämään, mutta koko kööri hoitaa roolinsa rajoissa hommansa ammattitaidolla.


Haywire on juuri sopivan mittainen toimintagenren edustaja eli napakka puolentoista tunnin rymistely. Elokuva loppuu tyylikkäästi, ilman turhia selittelyjä ja kikkailuja. Oikein toimiva pläjäys omassa tyylilajissaan.

JO

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti