21.11.2012

Anna Salmi: Kallistuva talo

Anna Salmi: Kallistuva talo. Väestöliitto 2012.


Viisivuotias Kerttu asuu vanhassa puutalossa. Kertun perheeseen kuuluvat isä, äiti ja Eero-veli sekä Lurppa-koira. Kerttu on hyvin herkkä tyttö ja hän huomaa, että perheen talo jyrkänteen reunalla on pikku hiljaa vaarassa kallistua ja syöksyä rotkoon. Kerttu yrittää kertoa asiasta isälle ja äidille, mutta he eivät riitelyltään jouda kuuntelemaan. Kertulla on iso huoli koko perheestä. Hänestä tuntuu, että hän on syyllinen vanhempiensa riitelyyn. Päiväkodissa hänellä on sellainen olo, että hänen pitäisi olla kotona huolehtimassa asioista. Yöllä huolet ja pelot tunkeutuvat hänen uniinsa.

Kerttu laatii suunnitelmia kotinsa pelastamiseksi. Hän menee kellariin ja yrittää kantaa tavaroita kodin toiselta reunalta toiselle, jotta kallistuminen ei jatkuisi. Hän työskentelee uuvuksiin asti, että saisi kotitalonsa pelastettua. Siinä vaiheessa myös vanhemmat heräävät tilanteen vakavuuteen. Lapsi yrittää pelastaa perheen tilanteesta, jota he eivät ole tiedostaneet. He ryhtyvät toimenpiteisiin ja ottavat vastuun perheen asioista.

Väestöliiton perheklinikan psykologi Anna Salmi on kirjoittanut sympaattisen tarinan parisuhdeongelmista ja niiden vaikutuksista lasten käyttäytymiseen. Kirjoittaja on myös kuvittanut teoksen herkillä ja koskettavilla kuvilla, joissa viisivuotiaan mielenliikkeitä kuvataan pienillä vivahteilla hyvin terävästi. Kirjan lopussa on ohjeita vanhemmille siitä, miten ongelmista voi puhua lapsen kanssa ja miltä lapsesta tuntuu vanhempien riidellessä. Tarinaa voidaan lukea kotona yhdessä. Se voi olla myös ammattilaisten apuväline perhetyössä. PA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti