21.11.2012

Kainuulaiset kyläkirjat

Uura : tarinoita kolmen kosken kylästä / toimittanut Anja Itkonen. - Uura- Iijärvi kyläyhdistys 2012. 564 sivua.Ihan hyvä asuinpaikaksi : Sotkamon Sumsan ja Soidinvaaran kylien perinnekirja / toimittanut Toini Vinha. - Sotkamo : Soidinvaaran kyläseura, 2011. 254 sivua.


Kainuulaiset kyläyhdistykset ovat koonneet lähihistoriaa kirjoiksi. Kyläkirjat täydentävät ja syventävät virallista historiankirjoitusta.

Uuran perinnepiiriläisten muistoissa liikutaan Kiehimäjoella koskien partaalla. Kirja on huolellisesti toimitettu, siinä on runsas kuvitus ja sisältää tarinoiden lisäksi asiantuntija-artikkeleita. Kirjan toiseen osaan on koottu tarkat talotiedot historiallisista lähteistä.

Sotkamon Sumsan ja Soidinvaaran kylien perinnekirja perustuu muistelmiin ja haastatteluihin. Värikkäitä henkilöitä on kylältä löytynyt, Otto Niskanen seikkaili Amerikassa, muutti Uhtualle ja palasi onnekkaasti kotikylään sodan jälkeen.

Kyläkirjat herättävät historian eloon, ne opettavat katsomaan ympäristöä uusin silmin. Tämä on tapahtunut aivan äskettäin, tässä kylässä. On ponnisteltu leivän hankkimiseksi, metsää kaadettu, peltoja raivattu, on rakennettu minkä sota tuhosi. Nuorena on pitänyt tarttua toimeen, kouluun on taivallettu soiden poikki ja soutaen. Kuitenkin on myös iloittu ja harrastettu. On osattu tarttua mahdollisuuksiin, noustu kiertokoulusta kansanedustajiksi, kyläkoulusta tohtoreiksi.

Kyläkirjoja on kymmeniä, satoja ihmisiä, tuhansia muistoja Kainuusta. Lentiira, Parkuankylä, Kumonniiemi, Aittokylä, Kankari, Mieslahti, Uva, Pyhäkylä, Korvua, Näljänkä, Lauvus, Juhonkylä, Riekinranta, Änättikylä, Enonlahti, Salmenranta, Kotila, Katerma, Ontojoki, Tipas, Hossa...

(lmt)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti