2.5.2013

Herman Koch: Illallinen

Herman Koch: Illallinen.
Suomentanut Sanna van Leeuwen.
Siltala 2012. - 340 s.

Paul ja Serge Lehmanin veljesten illallinen alkaa Aperitiivistä ja päättyy Juomarahaan. Illallinen syödään pitkän kaavan mukaan, mutta pääasia on perheiden lasten tekojen selvittely.

Viitteen tulevasta saa johdannosta, jossa siteerataan elokuvaa ”Reservoir dogs”. Pyssyt eivät pauku, mutta sanat, nyrkit ja potkut irtoavat lujasti. Kirjassa pahuus selviää pala palalta niin maukkaasti, että lukija nielee koko epämiellyttävän tarinan.

Miten suhtautua kirjaan, josta ei löydy muita sympaattisia hahmoja kuin valtaan pyrkivä poliitikko? Psykologin hoidossa oleva veli ei ole ainoa, jonka maailmankuva on vinoutunut. Kirjailija kysyy kärjistäen miten pitkälle olet valmis menemään suojellaksesi lähimmäistäsi, mainettasi tai kunniaasi?

Samaa kysyy Karin Alvtegen kirjassaan ”Varjo” (WSOY 2008). Sen henkilöt ja tapahtumien käsittely kuitenkin auttavat pitämään kysymyksen kauempana omasta elinpiiristä.

Illallisen lopussa ei ole sovitusta. Jäljelle jää närästyksen kaltainen ihmettely siitä, miten elämä jatkuu. Illallinen on Herman Kochin ensimmäinen suomennettu teos. Se on voittanut Hollannissa arvostetun Publieksprijs-palkinnon. Kustantamon ennakkotietojen mukaan syksyllä ilmestyy Herman Kochilta toinen suomennos ”Lääkäri”. (lmt)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti