13.5.2013

Kuningas Litmanen


Kuningas Litmanen (dvd)


Kuningas Litmanen kertoo Suomen kaikkien aikojen jalkapalloilijan, Jari ”Litti” Litmasen jalkapallourasta. Suomen kaltaisessa jääkiekkomaassa ei ehkä ihan täysin ymmärretä miten tunnetusta ja suositusta urheilijasta Litmasen kohdalla on kysymys. Litmasen saavutusten suuruudesta saa jonkinmoisen kuvan, kun ajattelee, että kuningaspeli jalkapallo on maailman suosituin ja harrastetuin urheilulaji. Jos sellaisessa lajissa pääsee Suomen kaltaisesta pikkumaasta maailman ehdottomalle huipulle, niin ihan mistä tahansa pallonpotkijasta ei voi olla kysymys.

Dokumentti kuvaa Litmasen uraa Lahden reippaasta HJK:n ja Mypan kautta Ajaxiin ja sieltä edelleen mm. Barcelonaan ja Liverpooliin. Dokumentissa keskitytään lähinnä Litmasen huippuvuosiin. Litmanen on aina ollut julkisuuskuvaltaan pidättyväinen, eikä tämä elokuvakaan päästä paljoa pintaa syvemmälle. Muutamassa kohtauksessa paljastuu Litmasen tunteellinen puoli, mutta silti hän pysyy ihmisenä eräänlaisena mysteerinä. Vanhat pelikaverit kuvailevat dvd:n ekstroista löytyvissä haastatteluissa Litin veijarimaista luonnetta, joka on täysin erilainen kuin hänen tietoisesti rakentama pokerinaamainen julkisuuskuvansa. Juuri tämän vuoksi koko dvd:n kiinnostavin anti löytyykin ekstramateriaaleista.

Kuningas Litmanen on sinällään varsin tavanomainen urheilijan muotokuva. Kritisoitavaa löytyy siitä, että peli- ja harjoittelumateriaalia on aivan liian vähän ja puhuvia päitä sitäkin enemmän. Kaikesta huolimatta ainakin tällainen nuoruusvuosinaan jalkapalloa harrastusmielessä potkiskellut viihtyi leffan parissa oikein mukavasti. Jari Litmanen on dokumenttinsa ansainnut.

JO

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti