29.8.2013

Tapani Bagge: Kiljusen uusi herrasväki

Tapani Bagge: Kiljusen uusi herrasväki. Kuvittanut Mika Launis. Satukustannus 2012.

Jalmari Finnen kirjoittama alkuperäinen Kiljusen perheen seikkailuista kertova kirjasarja ilmestyi vv. 1914-25. Teokset kertovat 1910-luvun Suomesta. Näiden teosten pohjalta on Tapani Bagge kirjoittanut Kiljusen uudesta herrasväestä, jonka seikkailuista voi tunnistaa 1960-luvun tunnelmia.

Kiljusen perheen hahmot ovat samat Finnen luomat henkihahmot: lyhyt ja lihava isä Kiljunen, pitkä ja laiha äiti Kiljunen, kaksospojat Mökö ja Luru, pikkusisko Plättä ja villakoita Pulla. Baggen huumori löytyy tämän päivän tyyliin hieman eri asioista kuin Finnellä, mutta hahmot koheltavat samaan tapaan kuin esikuvassa.

Juhannussauna syttyy palamaan ja samoin tein palaa asuintalokin. Niinpä perhe päättää muuttaa Helsinkiin. Tästä ideasta naapurusto kotikylässä on erittäin innoissaan. Finnen Kiljusissa kaksoset Mökö ja Luru saavat aikaan kaikenlaista yllättävää, mutta Baggen teoksessa aikuisten toiminta kuvataan enemmän hassuna. Talonmies Takkunen esittelee taloyhtiön sääntöjä ja Viulu-Masa on keksinyt todella toimivan tavan ansaita soitollaan. Ja kun Kiljuset uusine ystävineen etsiytyvät Suomi-Ruotsi jalkapallomaaotteluun, löytyy katsomosta kaljupäinen presidentti paksun punanenäisen toimittajan haastateltavana. Näistä hahmoista kuvittaja Mika Launis on muovannut tunnistettavan näköisiä.

Tapani Baggelta on tulossa syyskuussa Kiljusen uusi herrasväki, osa 2: kaupunkielämää. Ensimmäisen osan luettuaan toista osaa jää odottamaan mielenkiinnolla. PA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti