Esa Salminen ja Saeed Warsame: Mohammed, suomalainen. Johnny Kniga 2012. 243 s.
”Valossa oli jotain valheellista. Kuin aurinko olisi huiputtaa maan ihmisiä. Se oli kyllä kirkas ja yritti uskotella paistavansa kuin missä tahansa, mutta lapsikin huomasi, ettei se mitään lämmittänyt.”
Saeed Warsame otti yhteyttä Esa Salmiseen, koska halusi kirjoittaa kirjan pakolaisista eikä oma kielitaito riittänyt. Syntyi koskettava ja mielenkiintoinen kertomus kolmesta somalilaisesta pakolaisesta, joiden kautta heijastuvat monien turvapaikanhakijoiden kokemukset.
Pakolaisten totuus on tarinoiden takana. Jokainen heistä on joutunut ja joutuu elämään toisten ihmisten armoilla ennen kuin mahdollinen turvapaikan saaminen selviää.
Oikean tiedon hankkiminen on vaikeaa viranomaisille ja vielä vaikeampaa pakolaisille, jotka turvautuvat kohtalotovereihinsa. Elämänhallinta uudessa maassa on vaikeaa päätöksen jälkeenkin. Mielessä ovat kotiin jääneet, jotka odottavat tukea Euroopan paratiisiin päässeiltä. Edessä vähäpalkkainen työ ja kieliopinnot.
Turvaa haetaan moskeijasta, jonka opetus on ankarampaa kuin entisessä kotimaassa, aivan kuin uskonnon tulisi pystyttää suojamuuri, vaikka ympärillä on näkymätön muuri ja paljon metsää ja erämaata ilman uskontoakin. Joku saa silti ystävän Suomesta, toinen käpertyy itseensä ja kärsii hiljaa.
Saeed Warsame pakeni sisällissotaa Somaliasta Suomeen vuonna 1990. Hän on tehnyt maahanmuuttajatyötä useissa hankkeissa, valmistunut kasvatustieteiden maisteriksi ja on nyt jatko-opiskelijana Oulun yliopistossa. Esa Salminen on julkaissut aikaisemmin kaksi kirjaa ja työskentelee toimitussihteerinä kehitysjärjestö Kepassa.
Tutustu myös
Hellman, Sonja : Naiset ilman maata : viisitoista kertomusta. Like, 2013. lmt
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti