21.8.2014

Raisa Cacciatore ja Max Karukivi: Mieletön fiilis – hyvän mielen käsikirja

Raisa Cacciatore ja Max Karukivi: Mieletön fiilis – hyvän mielen käsikirja. Tammi 2014.

”Tunteita tulee ja tunteita menee. Elämän kuuluu tuntua, ainakin välillä. Kyse on sinun elämän hallinnastasi. Älä ole tunteittesi narri. Ole niiden herra.”
Lastenpsykiatri Raisa Cacciatore ja nuorisopsykiatri Max Karukivi ovat kirjoittaneet nuorille tarkoitetun tunnetaitojen käsikirjan. Vaikka teos on 359-sivuinen tiivis tietoteos, on sen rakenne tehty sellaiseksi, että asioihin voi tutustua pieninä osioina, tekijöiden mukaan ”suupaloina”. Näistä voi sitten edetä kiinnostuksen mukaan syvemmälle. Kirja jakaantuu kolmeen osaan: tunteiden lisäksi aiheina ovat mieli ja elämänhallinta.

Kirjassa opastetaan nuoria tunteiden hallintaan esimerkein ja välillä on tarjolla testejä, joiden avulla asioita voi harjoitella. Lukijaa opastetaan kohtaamaan tunteensa ja ohjaamaan ajatuksia kannustavampaan suuntaan. Kirjassa neuvotaan, miten esim. kiusaajiin ja kiusaamisen herättämiin tunteisiin kannattaa suhtautua. Käsiteltäviä aiheita ovat esim. huolet, syyllisyys, häpeä, stressi ja rentoutuminen, ahdistus, masennus, pelot, aggressiot. Teos kertoo mm. mitä on pään sisäinen puhe, miten se vaikuttaa ja miten sitä voi ohjata.

Tekijöiden kokemus nuorten parissa työskentelystä tulee näkyville sellaisissa vaikeissa aiheissa kuin seksi, seksuaalisuus, porno, rakkaus, yksityisyys. Näistä asioista tekijät kirjoittavat hienotunteisesti ja viisaasti. Tavoitteena on nuorten itsetunnon kasvu. Kirja on tehty nuorille lukijoille, mutta annettavaa kirjassa on myös aikuisille. Jo nopealla selailulla kirjasta saa paljon aineksia elämän hallintaan. Jokaisella sivulla on jokin ajatus tai kannustava vinkki, jonka voi omaksua nopeasti. Tällaisen asiantuntijoiden tekemän hienon teoksen soisi löytävän mahdollisimman monen nuoren saataville. PA


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti