21.8.2014

Tove Jansson: Seikkailu merenpohjassa

Tove Jansson: Seikkailu merenpohjassa. Suomentanut Sirke Happonen. WSOY 2014.

Tove Jansson syntyi 100 vuotta sitten 9.8.1914. Juhlavuoden kunniaksi WSOY on julkaissut uusintapainoksen hänen ensimmäisestä julkaistusta kirjastaan. Vuonna 1928 vasta 13-vuotias Tove Jansson tarjosi piirtämäänsä ja kirjoittamaansa lasten kuvakirjaa ”Pelle, Sara och neckens bläckfiskar” lastenkirjakustantamo Bildkonstiin. Teos hyväksyttiin julkaistavaksi, mutta varsinainen julkaiseminen toteutui vasta viisi vuotta myöhemmin vuonna 1933, jolloin kustantaja julkaisi teoksen nimellä ”Sara och Pelle och neckens bläckfiskar”. Samalla teoksesta julkaistiin suomenkielinen versio ”Pipu ja Kalle ja Ahdin mustekalat”. Kääntäjää ei ole tiedossa. Teoksen kanteen painettiin tekijäksi salanimi Vera Haij. Oikea Vera Haij oli tuolloin jo aikuisikään ehtineen Tove Janssonin luokkatoveri Tukholman taideteollisessa koulussa. Vuonna 2014 julkaistu ”Seikkailu merenpohjassa” on FT Sirke Happosen käännös alkuperäisestä ruotsinkielisestä teoksesta ja teoksen lopussa on myös hänen kirjoittamansa jälkisanat.

Seikkailu merenpohjassa on runomuotoinen ja siinä kullakin aukeammalla on runoteksti ja toisella puolella sitä kuvaava piirros. Kirjassa eivät seikkaile Pipu ja Kalle vaan Maikki ja Mauno, jotka hurauttavat omatekoisella autollaan mäkeä alas merenpohjaan ja joutuvat Näkin valtakuntaan mustekalojen hoitajiksi. Sieltä he onnistuvat pelastumaan ja pääsevät takaisin kotilieden ääreen. Kirja on lyhyt, vain kahdeksan aukeaman mittainen, mutta mielenkiintoinen 1920-luvun tyyliä kuvaava teos.

Suomalaisten kirjojen paperimuotoiset luettelot ennen tietokoneiden aikaa ovat yleensä hyvin tarkkoja. Vuoden 1933 luettelossa Vera Haij –salanimen taakse on kirjattu tekijä nimeltä Ture Janson. Onkohan luettelon kokoaja kuullut nimen väärin vai onko häntä johdettu tahallaan harhaan, siihen emme saane vastausta. PA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti