29.6.2015

Marjut Hjelt ja Christer Nuutinen: Veden valtiaat.


Marjut Hjelt ja Christer Nuutinen: Veden valtiaat. Totta & Tarua. SKS 2012.


Marjut Hjelt on kulttuuriperinteen tutkija, joka on kirjoittanut useita teoksia haltioista ja jumalista, myyttisistä olennoista. Veden valtiaat kertoo veden jumalista ja haltioista ja heidän vedenalaisista valtakunnistaan. Christer Nuutinen on tulkinnut hahmot kuviksi kansanperinteistä löytyvien vihjeiden mukaisesti.

Vedenväki asustaa virran takana, kuolleiden mailla. Luonteeltaan he voivat olla hyvinkin erilaisia. Osa on äkkipikaisia ja arvaamattomia, myrskyjä nostattavia pahansuopia otuksia ja osa taas lempeitä ja rauhallisia, veden kulkijoita suojelevia. Teoksessa kuvataan uskomuksia Kreikan mytologiasta mm. Poseidon, meren jumala ja hänen hovinsa, intialaisesta hindulaisuudesta, Egyptista Niilin tulvien jumala ja Niilin krokotiilien hallitsija, skandinaavien ja kelttien hahmoja, suomensukuisten kansojen marien, komien ja udmurttien vedenväkeä, Kaukoidästä, Afrikasta ja intiaaneilta, pohjoisten eskimoiden jumalia ja haltijoita.

Suomalaisten veden jumala on Ahti, joka soittaa harppua. Ahti ei houkuttele ihmisiä valtakuntaansa, vaan palkitsee luontoa kunnioittavat hyvällä kalansaalilla. Hänen puolisonsa on Vellamo, jonka kaunista ja kantavaa lauluääntä voi kuulla hiljaisella järvellä. Ahdin hovin, Ahtolan paikka vaihtelee. Välillä se on Oulujärvessäkin. Vedenhaltijoita ovat mm. miespuolinen Näkki, jolla on erilaisia olomuotoja riippuen siitä, asuuko se järven syvänteissä vai virtaavissa koskissa. Näkki kaipaa seuraa itselleen ja yrittää hukuttaa kaikki liian syvälle uskaltautuvat uimarit. Näkillä on sukulaisia Skandinaviassa ja Keski-Euroopassa. Tonavassa asustavat Näkin sukulaiset niksit. Muita suomalaisia vedenhaltijoita ovat mm. Vetehinen, Vesihiisi ja Lammenneito. Hirviöistä kuvataan mm. Kalevalassa mainittu Iku-Turso.

Teoksessa annetaan ohjeita siitä, miten vedenväen kanssa tulee toimia. Veden jumalien kanssa on oltava nöyrä ja muistettava kunnioittava käytös. Viheltämistä veden äärellä kannattaa välttää. Aina keskikesällä juhannuksen aikoihin vedenväki kaikista maailman vesistä kokoontuu Poseidonin hovin järjestämiin juhliin jossain Välimeressä.


Veden valtiaat ei ole ihan pienten lasten kirja, koska tarinat ovat melko jännittäviä, mutta vähän isompien tutkittavaksi teos on mielenkiintoinen. Teos on yksi niistä kirjoista, joiden ympärille Kainuun Museon Saareen -näyttely on luotu. Näyttely on sopiva kaikenikäisille ja se on avoinna 13.9.2015 saakka. PA   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti