24.8.2015

Per Olov Enquist: Kolmen luolan vuoriPer Olov Enquist: Kolmen luolan vuori. Suom. Marja Kyrö. Tammi 2004.

Per Olov Enquist on tunnettu ruotsalainen kirjailija, joka kirjoittanut monia palkittuja teoksia. Kolmen luolan vuori on hänen ensimmäinen lasten kirjansa, jonka hän alun perin kirjoitti lastenlapsilleen. Kirja perustuu tositarinaan ja on hyvin jännittävä kertomus isoisän, neljän lapsenlapsen ja Miska-koiran seikkailusta erämaassa. Tarinassa matkataan isoisän kesämökille, joka sijaitsee Ruotsin vuoristoalueella Norjan rajan läheisyydessä. Mökin vieressä kohoaa korkea vuori, jolle retkeläisten on tarkoitus nousta ja tutkia kolmea luolaa. Aluksi tehdään retki lähimpään luolaan, jonne perustetaan perusleiri. Jo tällä retkellä törmätään levottomasti käyttäytyviin metsän eläimiin ja Miska-koira vainuaa jotain outoa. Seuraavana päivänä Miska ohjaa heidät merkittävän löydön äärelle. Liikkeellä on salametsästäjiä, jotka ovat saaneet tuhoa aikaan.

Sitten lähdetään nousemaan. Välillä yövytään luolassa ja kun määränpää on jo lähellä ja kaikki innokkaita sen saavuttamaan, tapahtuu jotain odottamatonta, joka pakottaa lapset ja isoisän äärimmäisiin ponnistuksiin. Tarina juoni ei etene mitenkään tavanomaisesti, vaan juonen käänteet ovat yllättäviä, kuten tositarinoissa monesti on.

Toivottavasti nuoret lukijat jaksavat kahlata kirjan verkkaisesti etenevät alkusivut, koska seikkailun päästessä vauhtiin on tarina niin jännittävä, että alakouluikäiset se tempaa kyllä mukaansa. Kirjassa lapsenlapset ovat nuoria, viidestä yhdeksään vuotiaita ja kirja on melko helppolukuinen. Päähenkilöt seikkailevat myös 2011 julkaistussa teoksessa Kolmannen luolan salaisuus. PA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti