16.8.2016

Aarne Tarkas: Hän varasti elämänAarne Tarkas: Hän varasti elämän -dvd (Suomen Filmiteollisuus SF, 1962)

Mustaa huumoria sisältävä rikostarina Hän varasti elämän on Aarne Tarkaksen omaan ideaan perustuva kotimainen elokuva. Tarkas vastasi elokuvan ohjauksesta, käsikirjoituksesta ja lavastuksesta. Elokuvaa on luonnehdittu ”mainioksi satiiriseksi rikosmelodraamaksi” ja siinä on nähty yhtymäkohtia Hitchcockin Psykoon (1960).

Prokuristi Henrik Leino (Risto Mäkelä) kokee karvaan pettymyksen jäätyään ilman odottamaansa ylennystä yli 20 palvelusvuoden jälkeen Rauta ja betoni -yhtiössä. Sen sijaan johtaja lähettää hänet kuljettamaan yhtiön palkkarahoja syrjäiseen kaivokseen. Matkalla myrskyn yllättäessä Leino ajaa harhaan ja päätyy hiekkakuopalle, jossa kulkumies nimeltä Mäenpää (Kaarlo Wilska) tulee apuun ja kutsuu hänet asumaansa työmaakoppiin. Mäenpään kanssa keskusteltuaan Leino kuulee, ettei miehellä ole lainkaan omaisia. Leino saa idean: hän murhaa miehen, vaihtaa henkilöllisyyttä tämän kanssa ja lavastaa auto-onnettomuuden, jossa ruumis palaa tuntemattomaksi.

Tapausta pidetään ryöstömurhana, jonka uhriksi viranomaiset uskovat Leinon joutuneen. Rikos vaikuttaa täydelliseltä. Mäenpää-nimisenä ja yhtiön palkkarahat mukanaan hän asettuu Rauhalammen pieneen kirkonkylään ja ostaa itselleen radio- ja sähköliikkeen sekä sen entiselle omistajalle kuuluneen huvilan. Mäenpää tutustuu paikallisiin merkkihenkilöihin ja hänet hyväksytään kirkonkylän kermaan. Kahvilan nuoren tarjoilijattaren Kirsti Penttilän (Rose-Marie Precht) hän palkkaa taloudenhoitajakseen.

Menneisyys ei kuitenkaan jätä Mäenpäätä rauhaan, sillä sattuman kautta, kuolleen Mäenpään entinen vaimo saapuu Leinon sähköliikkeeseen ja tajuaa, että Leino on ottanut hänen miehensä henkilöllisyyden. Mäenpää päätyy jälleen murhaamaan turvatakseen uuden elämänsä Rauhalammen kylässä. Kaikki ei kuitenkaan suju tällä kertaa odotetusti, sillä keskusrikospoliisi kiinnostuu tapauksesta.

SV

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti