19.12.2017

Kajaanin kaupunginkirjaston lukupiiri kevät 2018

Matkoja

 

Kajaanin entinen teatterinjohtaja Helena Anttonen sanoi joskus, että teatterikappale on aina joko mökki tai matka. Kirjaston lukupiiri tekee tänä keväänä monta kirjallista matkaa. Ensimmäinen matka oli raskas, se kertoi Juha Toivolan elämänpolun historian murroksessa. Tiedossa on kaksi erilaista Amerikan matkaa. Toimitusjohtaja Jukka Hopeaniemi ajaa auton takapenkillä Suomen päästä varpaisiin, mutta millaisen matkan hän tekee mielessään? Lopuksi seuraamme Katriinaa kaiken kestävän rakkauden matkalle Ahvenanmaalle. Jos tästä tehtäisiin näytelmä, olisiko se mökki vai matka?


Tervetuloa mukaan! Lukupiiri on kaikille avoin ja maksuton.


Keskiviikkona 24.1.2018 klo 17
F.E. Sillanpää: Hurskas kurjuus (1919)          Kesän 1918 kuluessa Sillanpää kirjoitti kestävimmän romaaninsa Hurskas kurjuus, joka ilmestyi vuoden 1919 puolella. Siinä kuvattiin ”naiivin punikkivanhuksen” Juha Toivolan elämää alkaen suurista nälkävuosista 1860-luvulla aina vuoden 1918 joukkohautaan asti. Alaotsikoltaan ”päättynyt suomalainen elämäkerta” oli Sillanpää-tutkija Panu Rajalan mukaan ensimmäinen teos, joka objektiivisesti halusi selittää, miksi hiljainen raatajakansa oli ryhtynyt väkivaltaiseen kapinaan, joka kirjoittajan mielestä kukistettiin tarpeettoman raa’asti.
(Kirjasammon esittely)
 Linkki ylen 101 kirjaa sivulle


      21.2.2018 klo 17
Kyllikki Villa: Vanhan rouvan lokikirja

     Vanhan rouvan lokikirja kertoo matkasta Etelä-Amerikkaan ja takaisin. Kyllikki Villa teki useita kymmeniä työmatkoja rahtilaivoilla kaikilla  maailman merillä.Laivoilta hän löysi työrauhaa käännöstöilleen ja siellä olivat kaikki palvelut lähellä.
Kajaanissa koulunsa käynyt Kyllikki Villa ansaitsee paikkansa kirjaston lukupiirissä.     
    
21.3.2018    klo 17

Antti Tuuri : Ameriikan raitti (1986)


      "Minä menen Ameriikkaan,
       sinne menevät kaikki.
       Kultasannalla sannoitettu
       on Ameriikan raitti."

      Ameriikan raitti on kirja nykypäivän suomalaisista siirtolaisista. Mutta näkökulma avautuu myös menneeseen: kaksi aikakautta, kaksi ilmiötä rinnastuvat, näyttävät siirtolaisten samanlaisuuden ja erilaisuuden. Antti Tuuri tuntee asiat joista kertoo.


       18.4.2018     klo 17
 Kari Hotakainen : Jumalan sana (2011)


      Matka Saariselältä Pasilaan on pitkä ja pimeä, mutta kertoja Kari Hotakaisen kyydissä lukija kulkee valossa ja ilossa. Hotakainen ottaa tosissaan; siksi lukijalla on hauskaa. Jumalan sana on yhden päivän romaani kapitalismista, yritys selittää näkyväistä ja näkymätöntä, yleistä ja hyvin yksityistä. 
16.5.2017  klo 17
Sally Salminen : Katriina (1936)    
 
                 
      Sally Salminen voitti esikoisteoksellaan Pohjoismaisen kirjallisuuspalkinnon. Romaanista tuli suosittu monessa maassa ja se oli pitkään yksi käännetyimmistä ja menestyneimmistä suomalaisista romaaneista ennen Mika Waltarin Sinuhea. Kirjassa varakkaan pohjalaistalon tytär muuttaa rakkauden perässä Ahvenanmaalle. Saamattoman miehen vuoksi Katrina ottaa elämänsä ohjat omiin käsiinsä. Näytelmäkirjailija Laura Ruohonen ja kirjailija Juha Hurme nostavat Katriinan tärkeydessään Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -romaanin rinnalle.
      (Kirjasammon esittely)

Katriinan esittely Kirjojen suomi sivulla

 Tervetuloa!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti