8.1.2018

Konkarin rubiinitKonkarin rubiinit: perhosharrastajan parhaat jutut ja viimeisimmät vinkit / toim. Tuomo A. Komulainen. Suomen Perhostutkijain seura, 2017. 447 s.

Kirja vie perhostieteelliselle eli lepidopterologiselle leirinuotiolle, jonka ääressä viihtyy tarinoita kuunnellen, konkarien kokemuksia ihmetellen ja värikkäisiin, upeisiin kuviin uppoutuen. Keräilystä kiinnostuneelle on ohjeita ja neuvoja harrastuksen syventämiseen.

Mitä vastaat, kun poliisi kysyy miksi kaahaat 125 km tunnissa 70 tietyömaa-alueella aamuyöstä? ”Koska mulla on perhonen, josta mun pitää päästä katsomaan mikä se on!”. Poliisit katsovat toisiaan, aprikoiden onko ajaja aivan viisas. – Sakkolappua ei koskaan tullut. 

Mukana on eri-ikäisiä ja eriäänisiä kertojia. Toivo Tauriainen on kirjoittanut juttunsa ”pokemon-polven XD-läppä” -kiellellä. ”Sukulaiskundilla oli sama skruudaustalli ja ihan jees lookki: mustaa, brunaa, valkeeta ja rödaa. ” - Näinkin voi matarakiitäjästa kertoa kuvatekstissä. 

Slangisanakirjaa ei ole mukana, mutta perhossanastoa on sivun verran esitelty.

Ötököiden ja kasvien nimien keksimisessä tutkijat ovat osoittaneet kielellistä luovuutta, kaikki kunnia Linneen systematiikalle. Synkkänopsayökkönen, haavanlasisiipi, riikinkukkokehrääjä, haapahangokas, isonokkayökkänen, valkotäpläkoisa, pikkuhäiveperhonen, sorsimoyökkönen. 

Toimittaja on kiimannut harvinaisen etelänhopeatäplän jäljissä hetteikköön, jossa lietekerroksen alla on jopa kolme metriä vettä. Pelastuminen pitkävartisen haavinvarren varassa on enemmän sattumaa kuin viisautta. Perhonenkin lensi menojaan. 

Perhostutkimus on maantieteellisesti tasa-arvoista, myös näiltä raukoilta rajoilta löytyy saalista. Suot ovat hyviä perhosten keräilypaikkoja, Pohjois-Suomesta ja tuntureilta löytyy perhosia. Maallikko ei tajua, miksi perhosia pitää kerätä taulukaupalla neuloihin. Anteeksiannettavaa, koska lopputulos on kuin kaunein taulu.  Jospa ne viimeiset yksilöt eivät tule naulituiksi. Myös perhosten valokuvaukseen opastetaan ja taito on kirjassakin hyvin todistettu.

Kirjan toimittajan mukaan perhosharrastuksessa on kyse muistojen, kokemusten ja tunnetilojen keräämisestä. Sydämestä lähtenyt innostus on tuottanut ihastuttavan tuloksen. Kesää ikävä.
(lmt)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti