23.1.2018

Eowyn Ivey: Maailman kirkkaalle laidalle.Eowyn Ivey: Maailman kirkkaalle laidalle. Bazar 2017.

Eowyn Iveyn romaani on saanut inspiraationsa todellisesta tutkimusretkestä, joka tehtiin Alaskaan vuonna 1885. Vaikka  romaanin henkilöt ja tapahtumat ovatkin fiktiivisiä, kirjeiden ja päiväkirjamerkintöjen muotoon puettu tarina tuntuu hyvin todelliselta.

Everstiluutnantti Allen Forrester on juuri mennyt naimisiin, kun hän saa tehtäväkseen johtaa pienen retkikunnan Alaskan koskemattomille seuduille, kauemmas kuin mikään tutkimusretki on aiemmin ulottunut. Allenin vaimon, Sophien, on tarkoitus seurata miestään pohjoiseen, mutta Sophie huomaakin olevansa raskaana ja joutuu jäämään pariskunnan asuntoon Vancouverin kasarmille. He voivat pitää yhteyttä vain muutamin kirjein, joiden perille menosta ei ole takeita.

Armottomat olosuhteet talvisella Wolverinejoella tekevät pian selväksi, etteivät hyvätkään varusteet suojaa riittävästi kylmyydeltä,  nälältä ja odottamattomilta vastoinkäymisiltä. Allen kohtaa matkallaan myös intiaaneja, joiden maailmankuva eroaa täysin hänen omastaan. Kun hän todistaa omin silmin asioita, jotka eivät ole järjellä selitettävissä, joutuu hän kyseenalaistamaan koko ajattelutapansa. Samaan aikaan Sophie kantaa huolta miehestään ja joutuu selviämään yksin omista koettelemuksistaan kotona.

Tarina kiinnittyy nykyaikaan Allenin päiväkirjat perineen sukulaisen ja alaskalaisen museon näyttelykuraattorin käymän kirjeenvaihdon kautta. Lukijalle avautuu se paikoittain raju muutos, jonka pohjoinen erämaa ja sen ihmiset ovat kokeneet, kun alueen luonnonvaroja on alettu hyödyntää.
Maailman kirkkaalle laidalle on yhtä aikaa viihdyttävä ja historiallisesti kiinnostava teos, jossa on mukana myös vanhoja valokuvia Alaskasta. Rakenteeltaan kirja jää hieman hajanaiseksi, sillä kirjeiden, päiväkirjamerkintöjen ja valokuvien tukena ei ole mitään ulkopuolista kertojan ääntä.

Hanne Heikkinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti