5.12.2017

Lapset aikasillalla

Carmen Tomas, Maila Hietikko-Kaukola, Anna Amnell: Lapset aikasillalla. Nord Print 2017.

  Carmen Tomas on kirkkonummelainen taidevalokuvaaja, joka on yksi Lapset aikasillalla -teoksen kirjoittajista. Hän on myös kuvannut teoksen vakokuvat. Teos on kokoelma tarinoita, jotka pohjautuvat sodan lapsuudessaan kokeneiden henkilöiden kertomuksiin. Tarinat on muokattu muotoon, jossa aikuinen voi lukea niitä lapselle. Tarinat vievät lukijan Karjalan evakoiden matkaan pakoon sodan jaloista. Ne kertovat pikkulottien, sotilaspoikien, ilmatorjuntalottien tehtävistä tai Ruotsiin lähetetyistä sotalapsista. Osa tarinoista sijoittuu Porkkalaan aikaan, jolloin alue luovutettiin Neuvostoliitolle ja perheet joutuivat muuttamaan alta pois. Myös Petsamon alueen jättämään joutuneiden kohtaloita kuvataan.

Kun kirjan aiheena on sota-aika ja yhdeksi kohderyhmäksi mainitaan lapset, saa se ihmettelemään, mistä on kysymys. Takakansi opastaa, että kirja on tarkoitettu aikuisten käytettäväksi lasten kanssa. Tarinat eivät ole mitään onnellisen lopun tarinoita, vaan realistisia kertomuksia lasten kokemuksista ja tunnoista. Kirjan kuvituksen valokuvissa esiintyy pieniä lapsia tuon ajan vaatteissa ja rekvisiitassa. Kirja ei kuitenkaan ole mikään pienten kirja vaan sopisi ehkä paremmin teini-ikäisille lukemistoksi sodan ajan tapahtumista. Tarinat ovat aika vaikuttavia eikä niissä esiintyvien lasten kohtalot ole aina onnellisia. Pommikoneet jylisevät ja ikävä kalvaa lasten mieliä. Lapset joutuvat pärjäämään ja auttamaan vanhempiaan.

Kirjassa on 32 tarinaa ja 92 nykylasten aikamatkavalokuvaa. Kirjan lopussa on sanasto käytetyistä lapsille oudommista sanoista. Kirjan toteuttamiseen on saatu Suomi 100 -tukea.

Paula Alaraasakka
Kajaanin kaupunginkirjasto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti