22.6.2020

Kesän kirjavinkkejä nuorille

Sarah Crossan: Kuunnousu.
S&S, 2020.

Koskettava ja ajatuksia herättävä säeromaani, jonka kertojana toimii 17-vuotias Joe. Hän ei ole nähnyt isoveljeään kymmeneen vuoteen, sillä Ed on ollut telkien takana odottamassa kuolemantuomiota. Joelle ei ole vielä vuosienkaan jälkeen selvää onko veli syyllinen poliisin kuolemaan vai ei. Mutta sitten tulee päätös Edin teloituspäivämäärästä. Joe haluaa viettää viimeiset viikot isoveljensä kanssa ja olla hänen tukenaan, eikä muiden mielipiteillä tai veljen mahdollisella syyllisyydellä ole väliä. Edin kuoleman lähestymisen lisäksi Joen mieltä painavat menneisyys ja ihmissuhteet.

Elina Pitkäkangas: Hukan perimät.
Myllylahti, 2020.

Hukan perimät on itsenäinen teos, joka sijoittuu Kuura-trilogiasta tuttuun maailmaan, ajalle ennen trilogian tapahtumia. Lykantropia-viruksen ja ihmissusien valtaamassa Suomessa nuori aliupseerioppilas Alexander Berg pääsee suhteilla osallistumaan ensimmäiselle täydenkuun metsästyspartiolleen. Hänen kapteeninaan on suorastaan legendaarinen Väinö Ollikainen, ja nuorukainen on onnensa kukkuloilla päästessään todistamaan kykynsä muiden sotilaiden joukossa. Komennus menee kuitenkin kamalalla tavalla pieleen, minkä johdosta kahden selvinneen on opittava katsomaan maailmaa uusin silmin. Tyylilleen uskollisesti Pitkäkangas ei säästele lukijaansa, ja luvassa onkin verta, jännitystä ja koukuttava lukukokemus.

Laura Suomela: Ilmatilaloukkaus.
Karisto, 2020.

16-vuotiaan Rosan elämä järkkyy, kun kotiin muuttaa äidin uusi miesystävä yhdessä kaikkitietävän poikansa kanssa. Rosan oma elämä on jumissa, opinnot keskeytetty ja mikään ei kiinnosta. Onneksi Ruisrock-viikonloppu antaa hengähdystauon rasittavalle uusperhearjelle. Rosa tapaa festareilla yllätyksellisen Aksun, jonka kanssa elämä tuntuu helpommalta.
Koskettava mutta lohdullinen tarina kuvaa hyvin teini-ikäisen ajatuksia uusperheestä, henkilökemioista, surusta ja oman polun etsimisestä. Aiheista huolimatta tarina etenee hyvällä vireellä ja on juuri sopivaa kesälukemista.

Mari Hannula & Heidi Tuikka


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti