6.7.2020

Kaunokirjavinkkejä aikuisille

Gabrielle Zevin: Tuulisen saaren kirjakauppias.
Gummerus, 2014.

Kun A. J. Fikryn vaimo kuoli kolarissa, hänen elämä lähti luisumaan alamäkeen ja nyt harvinainen Edgar Allan Poen ensimmäisen teoksen hyväkuntoinen laitoskin on varastettu. Fikryn elämä kuitenkin muuttuu kun hän löytää kirjakaupastaan elävän paketin ja pikkuhiljaa ihmiset alkavat palata Fikryn elämään. Muutoksen myötä myös kirjat ja tarinoiden maailma avautuvat taas miehelle ja hän ryhtyy niiden avulla kirjoittamaan tyttärelleen kirjettä. Kirjeessä Fikry hahmottelee elämän tarkoitusta amerikkalainen kirjallisuus apunaan. Tuulisen saaren kirjakauppias on riemastuttava teos uusista mahdollisuuksista ja siitä, miksi luetaan ja miksi rakastetaan.

Antti Holma: Järjestäjä.
Otava, 2014.

Kirjan päähenkilö Tarmo on tarinan alussa töissä kirjastossa. Sitten hänelle tulee kansi vastaan. Tarmo irtisanoo itsensä rauhattomissa merkeissä, päättää olevansa sankari eikä yksi tytöistä ja alkaa noudattaa itsensäkehittämisoppaan neuvoja. Kirjan lisäksi Tarmon muuttumishaluun vaikuttaa Daniel-niminen näyttelijä, joka ehti käydä kirjastossa asiakkaana ennen kuin Tarmo sanoi itsensä irti. Tarmo kiinnostuu miehestä siinä määrin, että hakeutuu töihin teatteriin, jossa Daniel on töissä. Holman teos onnistuu olemaan samaan aikaan sekä hauska, että omalla tavallaan dramaattinen. Se on inhimillinen kuvaus epätäydellisen ihmisen arjesta, ja on siksi niin mukaansatempaava.
Helena Waris: Nuorgamin vettä.
Like, 2019.

Mikke Korhonen on vasta eronnut pitkäaikaisesta suhteesta ja lähtenyt äijäporukalla Lappiin paikkaamaan haavojaan. Siellä hän äityy lyömään vetoa ystäviensä kanssa siitä, että onnistuu viemään ämpärillisen vettä Nuorgamista Helsinkiin. Mikke ei saa kantaa ämpäriä itse, vaan muiden on tehtävä se hänen puolestaan. Ja jotta tehtävässä olisi tarpeeksi haastetta, on kantajien vielä maksettava urakastaan Mikelle. Projektista kehittyy sosiaalisen median ilmiö, mutta se ei ole pelkästään hyvä asia. Lukija pääsee matkalle halki Suomen, ja jännittämään mitä kaikkea voikaan vesiämpärille ja sen seuralaiselle tapahtua. Miken retki käy myös Kainuun halki.

Mari Hannula & Aino-Stina Nieminen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti