31.12.2012

Kainuun Joulu 30 vuotta


Kainuun Kirjailijat ry julkaisi ensimmäisen Kainuun Joulu -lehden Oulun läänin taidetoimikunnan avustuksen turvin vuonna 1982 ja herätti henkiin aikaisemmin ilmestyneen samannimisen julkaisun. Päätoimittaja oli Mooses Huovinen. Eine Syvävirta luotsasi ja kehitti lehteä kaksi vuosikymmentä, nykyinen päätoimittaja on Mirja Kananen.

Ensimmäisessä numerossa esitellään monipuolisesti kainuulaista kirjallisuutta, kuvataidetta ja teatteria. Tuulikki Karjalainen kirjoittaa Kuhmon kamarimusiikista, Veikko Huovinen luonnonkuvauksen Vuokatista ja Onni Palaste lähettää terveiset Helsingistä. Joulun sanoma kaikuu runoista ja kertomuksista.

Myöhemmin lehti sai alaotsikon ”Kirjallinen vuosialbumi”. Kirjoittajat palaavat usein lapsuuden muistoihin ja sotavuosien kokemuksiin. Mukana on artikkeleita merkittävistä ja merkillisistäkin kainuulaisista henkilöistä ja tapahtumista. Vuosien mittaan lehdistä on muodostunut aarreaitta Kainuun historiasta kiinnostuneille.

Monet valtakunnallisesti tunnetut kirjailijat ovat avustaneet Kainuun Joulua. Tänä vuonna vieraana on Panu Rajala ja ote kirjasta ”Hirmuinen humoristi”. Vuoden kainuulaisen kirjan, ”Kainula – Hiljainen aalto”, esittelee kirjan tekijä Pirjo Mikkonen-Joublanc.

Matkakertomukset ja selostukset kulttuuritapahtumista ovat ajankohtaista aineistoa. Herkkien runojen lisäksi vuosittain ilahduttaa ajan ilmiöitä ironisesti tarkkaileva pakina. Tänä vuonna Oula Jukka Laukkasen Tre Sedie Blu erottui hauskalla taitollaan.

Aarre Läntinen laski ilkikurisesti kainuulaisen kirjallisuuden alkaneen jo Messeniuksesta, lähes 400 vuotta sitten. Maineikkaiden kainuulaiskirjailijoiden ohella kirjallista perinnettä jatkavat kirjoittajat, joiden vuotuisen työn tuloksia esitellään Kainuun Joulu -vuosialbumissa.  (lmt)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti