31.12.2012

Nostalgia

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

Nostalgia

Alba Records 2012Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri täyttää tänä vuonna 40 vuotta. Jo perustamisvuodesta 1972 alkaen orkesterin ohjelmistoon on kuulunut tärkeänä osana suomalaisen 1800-luvun lopun ja 1900-luvun jousiorkesterimusiikki.Keskeisiä säveltäjiä ovat olleet Jean Sibelius, Robert Kajanus, Armas Järnefelt, Erkki Melartin ja Toivo Kuula. Heidän musiikkinsa edustaa suomalaista kansallisromantiikkaa aidoimmillaan.

Nostalgia-levy on ikään kuin merkkivuoden kunniaksi julkaistu orkesterin soiva historia. Levyn kappaleet sopivat marraskuiseen harmauteen ja suomalaiseen mielenmaisemaan hyvin; ne ovat hitaita, alakuloisia , koskettavia, välillä hempeitäkin klassisen musiikin pikkukappaleita. Sävelmistä mainittakoon mm. Robert Kajanuksen Huutolaistytön kehtolaulu ja Armas Järnefeltin Hyljätyn valitus , jonka pohjana on suomalainen kansanlaulu Aamulla varhain. Lisäksi levyllä on pienimuotoisia kehtolauluja, elegioita ja serenadeja. Orkesteri soittaa ne tyylillä ja taidolla, joista se on tullut tunnetuksi vuosien varrella sekä Suomessa että ulkomailla konsertoidessaan.

Konsertoinnin ohella orkesteri on tehnyt yli kuusikymmentä levytystä. Kantaesityksiä on kertynyt yli 130. Orkesterin perusti kapellimestari Juha Kangas ja hän toimii edelleen orkesterin kunniakapellimestarina. Ensi vuoden syksystä alkaen taiteellisena johtajana tulee toimimaan Sakari Oramo. (HH)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti