21.7.2014

Kirjaston lukupiiri - syksy 2014

Lukupiiri kokoontuu pääkirjastossa keskiviikkoisin klo 17.

Luetaanko klassikoita?
Lukupiiri tutustuu neljään savolaiseen klassikkoon. Tervetuloa lukemaan, kuuntelemaan ja keskustelemaan!

27.8.2014
Minna Canth: Papin perhe (1891)

Näytelmä Papin perhe kertoo nuoren ja vanhemman sukupolven erimielisyyksistä. Vanhoillinen isä ei hyväksy lastensa tulevaisuudensuunnitelmia eikä uravalintoja. Kodin suvaitsemattoman ilmapiirin vuoksi nuorin lapsi Maiju karkaa sisartensa luokse Helsinkiin.


24.9.2014
Joel Lehtonen: Kerran kesällä (1917)

Kirjan täydellinen nimi:
Homo novus tai ei mitään uutta auringon alla s.o. Kerran kesällä maamansikoita hunajassa ja kermassa Könöliinien pöydässä; niille, joita makeus äitelöi, antaa Muttinen, joka ei tahdo naimisiin, koska pelkää olemattoman poikansa joutuvan sotaan, härkää ja pippurijuurta, ynnä kertomus signor Falcosta ja Bongmanin taisteluista Holoferneksen kanssa, tehnyt Joel Lehtonen, kuin myös erinäisistä muistakin narreista tavallisten porvareitten ja moukkain seassa, pikkukaupungissa Anno MCMXIII.
myös e-kirjana: http://www.gutenberg.org/ebooks/13691


22.10.2014
Eino Säisä: Kukkivat roudan maat, 1. Kylä herää
- kuusiosaisen kirjasarja ilmestyi vuosina 1971-1980
1. osa kuvaa vuosia 1944-1945

"Tämä kirja aloittaa trilogian, josta muodostunee Säisän pääteos. Ennakkotiedoista päätellen kirjailijan tarkoituksena on kertoa savolaisen kyläyhteisön vaiheet sodan päättymisestä nykypäiviin. Ensimmäinen osa kertoo vuosista 1944–45, ajasta, jolloin selviteltiin sodan loppulaskuja saksalaisten kanssa, saatiin rauha ja asetuttiin yrittelemään kuka paluuta entisenlaiseen elämään, kuka tavoittelemaan uutta menestystä muuttuneissa poliittisissa oloissa. Keskeisiä henkilöitä ovat Hiltuset, vaatimaton, sisukas, oman katon alle pyrkivä pienviljelijäperhe. Hellyttävintä kirjassa on Hiltusen pienen Epa-pojan hahmo. Säisä on aina ollut epätavallisen tarkkavaistoinen lapsen kuvaaja. Romaanissa aloitellaan monta mielenkiintoista teemaa ja ihmiskuvaa, trilogian myöhempiä osia odottaa. Kokonaisuus aikanaan ratkaisee kirjan merkityksen. Alku on lupaava."
(Vappu Karjalainen, Arvosteleva kirjaluettelo 12/1971)

19.11.2014
Jorma Korpela : Tohtori Finckelman : ihmiskurjan kertomus. (1952)

Tohtori Finckelman, Jorma Korpelan pääteos vuodelta 1952, on omalaatuinen, monisyinen ja ironinen romaani ihmisestä, joka kietoutuu omaan paholaismyyttiinsä. Minäkertoja on kuullut nuorena maalla tarinan tohtori Finckelmanista, pelottavasta puoskarista ja yli-ihmisestä. Toimiessaan hermolääkärinä kaupungissa, tavattuaan mitä merkillisimpiä ihmiskohtaloita kertoja alkaa samastaa itsensä Finckelmaniin traagisin seurauksin.

17.12.2014
Juhani Aho: Lastuja (1891-1921)

Juhani Ahon lastuja pidetään suomalaisen novellitaiteen lähtökohtana. Lastut ovat säilyttäneet tuoreutensa ja vaikuttavuutensa, kuten suomalainen luonto. Voimakkaan impressionistiset tunnelmapalat tempaavat lukijan mukaansa sadan vuoden takaisille apajille, joista nykyajan kalastaja voi enää unelmoida.
myös e-kirjana: http://www.biomi.org/aho/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti