22.5.2018

Riina & Sami Kaarla: Arttu Tirttu herää henkiin


Riina & Sami Kaarla: Arttu Tirttu herää henkiin. Lasten keskus 2017. Arttu Tirttu katoaa. Lasten keskus 2018.

Arttu Tirttu on kumilelu, jollaisia saa hampurilaispaikoissa lasten annosten kylkiäisinä. Tämä lelu onkin vähän erilainen. Hän tulee heitetyksi roskiin, ajautuu kaatopaikalle ja siellä kelluessaan avuttomana maalipöntössä tulee niin ärsyyntyneeksi, että napsahtaa eloon ja ponnahtaa ylös. Siitä alkaa Artun seikkailu. Seikkailu vie hänet mm. koiraleluksi, pienen tytön prinsessaleikkeihin röyhelöihin puettuna, erään pojan kuminkestävyystesteihin ja moneen muuhun tilanteeseen. Arttu kaipaa sopivaa kotia ja hyvää ystävää. Silloin hän löytää Jimin kotitalon.

Jimi on koulupoika, joka asuu kahdestaan mummonsa kanssa. Kun Arttu ilmaantuu taloon, Jimi epäilee häntä ensin hiireksi tai rotaksi ja näiden kahden välillä alkaa pyydystyskilpa, josta molemmat oppivat nauttimaan. Arttu on aivan liian nokkela, sitkeä ja tomera jäädäkseen Jimin rakentamiin ansoihin. Hän jättää jälkeensä viestilappusia, jotka hämmentävät Jimiä ja lopulta nämä kaksi kohtaavat. Kohtaamisesta syntyy molempien kaipaama ystävyyssuhde. Kirjan lopussa selviää mm., millä veikeällä tavalla Arttu Tirttu on saanut nimensä.

Tämä ensimmäinen Arttu Tirttu -sarjan teos luo pohjan kaksikon tuleville seikkailuille. Tänä vuonna ilmestyneessä sarjan jatko-osassa ”Arttu Tirttu katoaa” ystävykset seikkailevat majakkasaarella, jonne Jimin luokka menee retkelle. Jimi ei ole kehdannut tunnustaa kavereilleen Artun olemassaoloa, vaan pyrkii koko ajan salaamaan hänet, mistä Arttu ei ole lainkaan innoissaan. Jimin luokalle on tullut uusi oppilas Eleonora, joka poikkeavuudellaan kiinnostaa Jimiä.  Ja niinhän siinä käy, että Artun toimesta he jäävät veneestä ja kolmistaan autiolle majakkasaarelle. Tuolloin Jimin salaisuus paljastuu Eleonooralle, joka osoittautuu hyvin kekseliääksi selviytyjäksi.

Sarja on hyvin hauskaa ja lennokasta tarinaa, mukavasti ja veikeästi kuvitettu, oikein sopivaa luettavaa alakoululaisille.  Sarjassa on ilmestymässä ensi syksynä seuraava osa.

Paula Alaraasakka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti