18.11.2009

Accordéon Paris musetteAccordéon Paris musette
Recording Arts 2007

Keveän ranskalaisen tuulahduksen tuo tupla-cd Accordéon Paris musette. Ranskalaisen soinnin luo musette-harmonikka, jota levyllä soittavat mm. Emile Vacher, Gus Viseur ja Tony Murena. Laulaapa Edith Piafkin yhden kappaleen ja tietenkin harmonikansoittajasta. Levytykset ovat vuosilta 1920-1940.

Ranskan maahanmuuttajat synnyttivät musette-harmonikka boomin. 1870-luvulla Pariisiin muutti uusi aalto etenkin italialaisia siirtolaisia ja he toivat mukanaan harmonikan. Vaikka soitinta aluksi hyljeksittiin, sai se jonkin ajan kuluttua valta-aseman musiikkimiljöössä. Lievittääkseen koti-ikäväänsä maahanmuuttajat kokoontuivat soittamaan kahviloihin, joiden musiikkikulttuuriin sekoittui vaikutteita niin ranskalaisesta maalaismusiikista, italialaisesta canto-lauluista, mustalaismusiikista sekä puolalaisista ja saksalaisista valsseista, polkista ja masurkoista. Tätä musiikkilajien sekoittumista pidetään aidon musette-tyylin alkuna.

Musette-harmonikan kulta-aikana 1920-luvulla oli Pariisissa kolmisensataa tanssihallia ja baaria, joissa tanssittiin harmonikan säestyksellä. Nykyään elävän musette-musiikin tarjonta on vähentynyt huomattavasti. Genre elää kuitenkin äänitteissä, joista tämä cd on hyvä esimerkki. (HH)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti