24.11.2009

Geraldine Brooks: Kirjan kansa

Kirjan kansa / Geraldine Brooks ; suomentanut Arto Schroderus. - Helsinki : Tammi, 2009 - 420 s.

Haggada on juutalaisten pyhä kirja, jossa kerrotaan juutalaisten vapautumisesta Egyptin orjuudesta. Sarajevon kansalliskirjastossa säilytetty haggada on tehty Espanjassa mahdollisesti jo 1300-luvulla. Tutkijat löysivät sen ensimmäisen kerran 1894, kun juutalainen perhe tarjosi sitä myyntiin. Harvinaiseksi kirjan tekee kaunis miniatyyrikuvitus, sillä keskiajan juutalaisten ei tiedetty sallineen kuvien tekemistä.

Islamilaiset ja kristityt ovat oman henkensä uhalla pelastaneet haggadan mm. Sarajevon pommitusten ja natsien tuholta sekä 1600-luvulla inkvisition kirjaroviolta.

Geraldine Brooks on luonut Sarajevon haggadan tunnetuista ja myyttisistä vaiheista tarinan, jossa kirjojen konservoija Hannah Heath saa tehtäväkseen tutkia kirjan sen löydyttyä jälleen vuonna 1996. Hän seuraa kirjan historiaa taaksepäin perhosen siipien, solkien, veri- ja viinitahrojen avulla. Tutkimustyön seuraamisen ohella punotaan novellimaisia ja värikkäitä tarinoita eri aikakausilta. Dan Brownin kaltaista vauhtia kirjassa ei ole, mutta henkilöt elävät ja monikulttuurinen historia kiehtoo kuin Tuhannen ja yhden yön tarinat.

Tämä haggada on edelleen kirjoista ja kuvista kiinnostuneiden nähtävissä Sarajevossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti