18.11.2009

Tsaikovski : Sinfonia nro5, Francesca da Rimini

Tsaikovski : Sinfonia nro5, Francesca da Rimini
Esitt. Simon Bolivar-nuoriso-orkesteri joht. Gustavo Dudamel
Deutsche Grammophon p2008

Tämän cd:n tekee mielenkiintoiseksi sen esittäjä venezuelalainen Simon Bolivar-nuoriso-orkesteri ,
kapellimestarina yksi tämän hetken huomattavimmista kapellimestareista Gustavo Dudamel.
Orkesteri syntyi Venezuelan klassisen koulutusjärjestelmän tuloksena.Kapellimestari ja sosiaalinen vaikuttaja Jose Antonio Abreu perusti kyseisen koulutusprojektin v.1975. Hän uskoi ja uskoo edelleen klassisen musiikin pelastavaan voimaan.

Koulutus toteutettiin siten, että köyhiä lapsia poimittiin kaduilta, annettiin soitin ja opetettiin soittamaan,kaikki ilmaiseksi. Opetus tapahtui ryhmissä ja näin heille opetettiin kuria ja vastuuta, jota orkesterisoittajat tarvitsevat. Simon Bolivar-nuoriso-orkesteri on Venezuelan koulutusjärjestelmän huipentuma. Se konsertoi ympäri maailmaa erisuuruisina kokoonpanoina ja lähes aina normaalia sinfoniaorkesteria suuremmalla joukolla.

Kapellimestari Dudamel on järjestelmän kasvatti ja menestynyt urallaan niin, että siirtyy tänä vuonna Los Angelesin filharmonikkojen ylikapellimestariksi Esa-Pekka Salosen seuraajaksi.

Levyllä orkesteri soittaa Tsaikovskin viidennen sinfonian ja orkesteriteoksen Francesca da Rimini.
Kun kapellimestari Dudamelilta kysyttiin, kuinka Tsaikovskin musiikki sopii latinalaiseen temperamenttiin, hän vastasi että hyvin: se on klassisen kaunista, ja soittajille on tärkeää saada ote musiikista heti ja tässä se onnistuu. Hän kertoo, että levy on omistettu musiikkikoulutuksen keksijälle Antonio Abreulle, koulutuksen, joka muutti monen nuoren elämän parempaan suuntaan ja joka on nyt tunnettu ympäri maailmaa. (HH)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti