24.11.2009

Pauli Kohelo: Ohessa tilinumeroni


Pauli Kohelo
Ohessa tilinumeroni
Helsinki: Siltala, 2008
109 s.
Päällys: Elina Warsta

Pauli Kohelon ”Ohessa tilinumeroni” on satiirinen ja ironinen kuvaus ristijärveläisen metsurin elämästä ja Tietoisuuden saavuttamisesta. Nimimerkki viittaa Paul Coelhoon, mutta kohteena on kaikenlainen aatteiden ja elämäntapaoppien häikäilemätön markkinointi.

Paulin elämä on alusta asti karua. Loukkaannuttuaan metsätöissä hän kohtaa sairaalassa tulevan vaimonsa Paulan. Ristijärven salomaille he rakentavat talon, joka kuparisen päätyseinän heijastaman valon vuoksi saa nimen Häikäistys. Ristijärveläisillä on enimmäkseen jalat maassa ja metsurit edustavat kirjassa ihmisiä, joille ”metsä on metsä, puu on puu ja metsuri on metsuri”. Mitäpä muuta. Naapurissa änkyröivät Suhosen veljekset.

Psykiatri Uuspaavalniemen määräämästä pillerikoukusta päästyään Pauli alkaa kiinnostua henkisestä kasvustaan. Elämäntarina-akatemian kirjoittajakurssi ja jooga auttavat hänet alkuun. Paulin tuttaviin lukeutuvat mm. Desmond Tutu, Geldofin Bob, Amman Äiskä ja Sarasvuon Jari. Saarisen Esa on Untamo-pojan kummi. Paulista kehittyy Sielun suurtilallinen ja Ajattelija. ”Kun ylität joen, ylität itsesi. Ylläsi kahluuhousut, sydämessäsi rauha.”

Kirjan luvut on nimetty kuvaavasti kuten ”Puutarha on minuutemme Lannoitettu versio”. Kertovat jaksot vuorottelevat ajatelmien kanssa. Kun päästään lukuun ”Hyvän elämän avaimet” Kohelo on jo kehittynyt tuotteistamaan mantransa, mutta lupaa jumpata hinnan itse kullekin sopivaksi.

Siltalan kustantamon esikoinen on saanut paljon huomiota. Kotimaisen kirjallisuuden myyntilistoillakin teos on kohonnut kymmenenneksi. Nimimerkin arvuuttelu kiinnostaa. Kirjoittajaksi on veikattu mm. Kari Hotakaista tai Touko Siltalaa. Molemmilla on jonkinlaisia siteitä Kainuuseen. Siltala oli Veikko Huovisen pitkäaikainen kustannustoimittaja WSOY:llä.

Pieni kirja on nopea lukea ja siitä voi poimia hauskoja mietelmiä iltojen iloksi Tosin monet heitot ovat tutun kuuloisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti