24.11.2009

Johanna Sinisalo: Linnunaivot

Johanna Sinisalo
Linnunaivot
Helsinki: Teos, 2008

Linnunaivot on vaellusromaani Jarin ja Heidin trekkausmatkasta Australiaan ja Tasmaniaan, villin ja kauniin luonnon keskelle. Trekkaus merkitsee pitkää vaellusta toisen kulttuurin parissa, omien rajojen etsimistä kaukana palveluista ja hotelleista. Ympäristöasioita pohtiva, kokenut vaeltaja Jari on kontrollifriikki. Retkeilyn jäljet eivät saa näkyä maastossa. Luonto ei kiitä, vaan heittää haasteen toisensa jälkeen. Kirja on kirjoitettu vuoroin Jarin ja vuoroin Heidin näkökulmasta, vastakkain ovat asiantunteva ja kokematon retkeilijä, mies ja nainen.

Teoksessa on useita tasoja. Kaukomatkan rinnalla seurataan toisenlaista, epätoivoista matkaa. Lukujen alussa on sitaatteja Joseph Conradin ”Pimeyden ydin” –kirjasta. Myös pahaa enteilevät tapahtumat rinnastavat kirjan teokseen, joka kertoo matkasta Afrikkaan ja samalla ihmismielen pimeyteen ja pahuuteen.

Kirjan voi lukea jännittävänä seikkailuromaanina kesän vaellusretkiä odotellessa. Lisäksi jää pohtimaan ihmisen jälkiä luonnossa. Miksi metsä palaa Australiassa? Mitä seuraa eksotiikan ja äärikokemusten hakemisesta? Teos on erittäin mukaansatempaavasti kirjoitettu arvoitukselliseen loppuun saakka. (lmt)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti