12.11.2009

Wieringa Tommy: Joe Speedboat


Tommy Wieringa: Joe Speedboat. Avain 2009. Suomentanut Titia Schuurman. 304 s.

Joe Sppedboat on kehityskertomus hollantilaisen Lomarkin kylän pojista ja tytöstä, joka tuli ja hurmasi. Kertoja Fransje joutui neljännentoista syntymäpäivänsä aikaan onnettomuuteen, nukkui 220 vuorokautta ja heräsi pyörätuolissa, ajatukset kirkkaina, mutta vain toinen käsi toimivana.

Fransje lukee intohimoisesti ja pohtii samurai Miyamoto Musashin elämänohjeita. ”Samurain tie on kaksinainen: siveltimen tie ja miekan tie”, miekan tie ei hänelle onnistu, jäljelle jää sivellin, eli kynä. Terävästi havainnoiden hän kirjaa tapahtumat.

Kylä sijaitsee padotun joen varrella, sen historiaa värittävät tulvat ja tuhot. Jyrkkä mutka padossa merkitsee murtumakohtaa, uusi pato on rakennettu tulvajärven ympärille. Muualta muuttaneet kohtaavat kyläyhteisön muurin, vanhat tavat ja odotukset. Kaikki eivät sitä kestä, mutta Joe Speedboat ei ole ennalta määriteltävissä. Hän on vaihtanut nimensäkin sopivammaksi. Joe pursuaa ideoita, häntä kiinnostaa erityisesti liike ja energia. Joe tekee mahdottomasta mahdollisen, ystävien avulla hän toteuttaa unelmansa.

Koulu loppuu ja ystävät lähtevät opiskelemaan. Fransje ajattelee olevansa sidottu kotikylään, mutta toisin käy. Matka lapsuudesta aikuisuuteen rikkoo unelmat ja saa elämän nyrjähtämään pois paikoiltaan. Fransje löytää miekan tien ja lopulta myös oman paikkansa.

”Joe Speedboat” on Tommy Wieringan on läpimurtoteos. Se on käännetty useille kielille ja kirjasta on myyty myös elokuvaoikeudet. Hieno henkilökuvaus, vauhdikkaat tapahtumat ja rikas kieli houkuttelevat lukemaan. (lmt)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti